Kilépés | Belépés

Egri Borozó Rendezvények


Borkultúra és művészetpártolásTalán ez a két fogalom jellemzi leginkább a több mint fél évszázada működő legendás debreceni borkóstolót. A Bajcsy-Zsilinszky utca elején, a 2. szám alatt fekvő, 1957-ben létesült Egri Borozó 1990-ig ÁFÉSZ-üzletként szolgálta a hegy levének azokat a kedvelőit, akiknek egyedül nem esik jól a finom nedű, hanem barátok körében, kvaterkázva szeretnek elfogyasztani egy-két pohár bort.

Módos Mihály, mindenki kedves Misi bácsija kezdettől mérte itt, a belváros központjában a magyarok italát, a rendszerváltozás után pedig egyéni vállalkozásként üzemeltette a barátságos borharapót, egészen az új évezred első évtizedének végéig, 2010 februárjában bekövetkezett haláláig. Jól ismerte ő vendégeit. Pontosan tudta szokásaikat, miképp általában is jó emberismerő volt, sőt, egy-egy újonnan felbukkant borbarátnak gyakran ráérzett ízlésvilágára, s ő maga ajánlotta a vendégnek, melyik fajtát részesítse előnyben. Büszke volt hírneves hajdani és mai művészvendégeire éppúgy, amint szeretettel szolgálta ki a mindennapi, kétkezi borkóstolókat is. A legbüszkébb azonban talán arra lehetett, hogy az ő borozójában szót értett, sőt olykor baráti beszélgetésekbe merült, mintegy családias közeget alkotva a költő vagy a színész a nyugdíjassal, a festőművész vagy a média dolgozója a munkásemberrel, az egyetemista ifjú vagy a zenész az öreg numizmatával. És így tovább.


Ez a háttér, ez a több évtized alatt kikristályosodott hangulati közeg fogadta Kovács Istvánt, akit a Módos család teljes egyetértésben bízott meg azzal, hogy legyen új vezetője az egységnek. Ő, megismerkedvén a borozó történetével, hamar elhatározta, a hajdani jó atmoszférát nem hagyja a múlt ködébe veszni, s Misi bácsi emlékét is ápolni törekedve, 2011 őszének elején, szüreti időben létrehozta a Borbarát Bár Galériát.
A galéria avatóján, egyben első kiállításaként október 11-én Solymosi Gábor nagyméretű akrilfestményét mutatta be Arany Lajos Holló László-díjas művészeti író, Wagner Lajos Rubányi Vilmos-díjas operaénekes közreműködésével. November 18-án pedig a fiatal, frissen diplomázott Éles Bulcsú kamaratárlatát nyitotta itt meg Józsa Sándor Holló László-díjas festő- és grafikusművész.

Nemcsak a bor-, a művészeti kínálat is gazdag immár a borkóstolóban.    


A képek Módos Mihály születésnapi megemlékezésén készültek.


javascript:;" rel="nofollow" onclick="loginPopupForm(); return false;
/index/10